torsdag 31 januari 2013

K & co vinterexursion "skolskogen i Älvängen"



K & CO s Vinter exkursion - "Skolskogen"
Vi valde en plats som är relativt nära skolor och förskolor. Det blir en lagom promenad för de minsta, (6 åringarna) och man kan ta en liten omväg så det även blir en bra promenad för de större.
Till platsen går man förbi ett bostadsområde där man kan få in ett matematiskt samtal om antal hus, färger och nummer. Då gatorna har blomsternamn kan man samtala om de olika blommorna och deras ”tillväxt”.
Efter bostadsområdet kommer man till en grusväg som leder till en stor äng som ligger innan skogen. Här kan man titta på olika spår i marken och har men tur kan man se en hare eller ett rådjur. 


Efter ängen kommer en liten stig som går över en bäck in i skogen. Vid bäcken kan man under vintern se hur vattnet rinner under isen eller vilken fart vattnet har beroende på hur mycket is och snö det är. Bäcken är inte djup men det är viktigt att se så barnen inte ramlar i och blir blöta.



 Längs med stigen är det granskog på båda sidor, det är varierande terräng som kan bli en utmaning för de mindre barnen. Den varierande terrängen består av stockar, stora stenar och är oftast lerig (under vintern). 
Är detta en svamp eller en " trädknöl"


Ett djurspår av ett djur, troligtvis från ett rådjur
Framme vid platsen finns där två eldstäder, en stor och en lite mindre. Här kan man grilla korv eller bara värma sig. Det är också en bra samlingsplats när man vill samla barnen eller vid genomgång av någon uppgift.



Vid platsen finns en hinderbana som skolan och scouterna byggt upp, bra lekutrymme med öppna ytor blandat med tätare skog. Platsen består av lövskog och marken är av våtmark.
I anslutning finns en damm med en brygga runt. Dammen är inte djup, för de små barnen bör en vuxen vara med när barnen är vid den så de inte ramlar i. På våren kan man ha tur och få se grodyngel. Många småkryp övervintrar närmast marken. Flera av våra insekter som sländor av olika slag övervintrar som larver på botten av olika vattensamlingar. ( Hallden mfl 2011)


Platsen är en bra plats för de flesta lekar och aktiviteter. Det finns bra träd som man kan springa mellan, varierande terräng där man kan hitta både svampar och olika växter. För en de mindre kan man göra en mindre skogsorientering och för de större kan man olika uppdrag att hitta i skogen.
Här kan man se små knoppar från en Asp ( tror vi)


Vid det här lilla berget kan man diskutera mossor och lavar.
I den här granen kan ekorren "boa" sig under vintern
Dessa kottar är föda åt hackspetten, skogsmusen och ekorren
Detta kan vara päls från ett djur från skogen
Vi hörde dem länge, och tillslut såg vi gråsparvarna

onsdag 30 januari 2013

Vänermuséet - Studiebesök

DeLischious: Elin Andersson, Catarina Fröjd, Lotten Broberg Rundqvist, Elin Johansson, Sabina Eringfält, Emma Sjölin och Therese Rehn.
Vi valde att göra vårat studiebesök på Vänermuséet i Lidköping. Muséet är anpassat till ålder 0-100år med mycket olika aktiviteter för barn. Besöket för barngrupper är gratis. Vill man ha guide så kostar det 500:- för en barngrupp. Ett alternativ till guidening är audio guide som man kan få låna gratis, vilket finns på flera olika språk, däribland "barnspråk".
Ur säkerhetsaspekt finns inga direkta faror för barnen. Vänermuséet har tittat över säkerheten ordentligt och till exempel satt plexiglas vid trappan där det tidigare fanns risk att barnen kunde klättra och ramla ner. På hemsidan finns inget direkt material som kan hjälpa till vid förberedelserna inför en egen rundvandring men de har pedagoger som arbetar på muséet som hjälper till att sammanställa ett material om det behövs.
Vänermuséet fokuserar på livet runt och i Vänern. Muséet syftar till att skapa en nyfikenhet och en förståelse för samspelet mellan natur och kultur. Det handlar bl.a. om hur naturresurserna nyttjats i och kring sjön och vilken påverkan det har på naturen. ”För en hållbar framtid behöver vi förstå vårt kulturella och biologiska kulturarv” står det i deras program. Vi får en resa genom tiderna och de spekulerar även i vad som kommer att hända i framtiden med exempelvis översvämningar osv. Muséet har ett samarbete med Vänerprogrammet (ett gymnasieprogram på De la Gardiegymnasiet) som är en inriktning med både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen.
Det finns flera naturvetenskapliga teman som man lätt kan arbeta med och koppla till ett besök i museet. Som exempel tänker vi att man kan ha ett tema om livet i vattnet, fiskar, miljöpåverkan med exempelvis översvämningar pga. växthuseffekten, återvinning. Säg att vi arbetar med temat fiskar då kan vi åka till museet och se på några av Vänerns fiskar i deras stora akvarier, få information om dem och hur föroreningar tas upp av fiskarna vilket vi sedan får i oss. Vi kan även koppla samman temat med fiskelägret Spiken ute på Kållandsö där barnen kan komma i kontakt med yrkesfiskare och hur man kan tillreda fisk på olika sätt. Eleverna får även Vänerfisk till lunch en gång i veckan.
På bilden nedan ser vi Vänerns botten med dess olika djup.
Längst till vänster ser vi Vänersborg och Trollhättan.

Värt att veta om Vänern…

Vänern är EU´s största sjö, Europas tredje största sjö men dess största sötvattensskärgård.

Om hela jordens befolkning skulle stå på Vänerns yta skulle alla fortfarande ha svängrum.

Vänern är så stor att den påverkas av jordens rotation vilket ger upphov till motursgående strömmar.

Slussen i Lilla Edet är landets första sluss.

Ovan ser vi hur mycket Vänerns vattennivå skiftar från år till år.

Lärorik app.

Ville rekomendera en app som är intressant och lärorik på olika sätt. Den visar hur vårt solsystem är uppbyggt samt lite bra info.
Den heter solar walk, lätt att visa i helklass via kanon.

tisdag 29 januari 2013

Delischious



                                                         
Råda Lunnelid
Lunnelid eller Lundarnas lid, som området också kallades, är ett 4,2 hektar stort naturreservat på Rådaåsens södra sluttning. Marken är sandig och vattenförande och området är till största delen bevuxen av höga hasselbuskar och majestätiska ekar. Lunnelid är en gammal kultplats och offerlund. Det finns ett flertal källflöden i branten dessa källor tros en gång i tiden ha varit offerkällor och med all sannorlikhet är hela området att betrakta som en hednisk kultplats. Faktum är att människan än i sen tid ägnat sig åt allehanda ritualer vid Lunnelid. Sedan urminnes tider och fram till sekelskiftet firades annandag pingst här.



Området som utflyktsmål
Det är ett lättillgängligt område som är lätt att ta sig till via buss, bil, cykel eller till fots. Vid stugorna finns det bord och bänkar där medhavd fika kan förtäras. Det finns möjlighet att grilla över en öppen eld. Nedanför branten bakom stugorna strax innan skogen finns även där bord och bänkar tillgängliga.




Området erbjuder på vintern två pulkabackar och skidspår. Barnen och eleverna kan upptäcka, utforska och göra jämförelser på hur klimatet förändrar naturen under de olika årstiderna. Markfloran vid Lunnelid är lundartad och området på bilden ovan förändras under våren till en matta av vitsippor. Tillsammans med barngruppen/elevgruppen går det samtala om att området är ett naturreservat och vad det innebär. Det går att anordna styrda aktiviteter som tillexempel tipspromenad, dunken, under hökens vingar kom och även fria aktiviteter tillexempel bygga kojor, klättra, rulla nedför branten, pulkaåkning. Runt området sträcker det sig staket som ger ett skydd för den stora vägen.

Området ur biologisk synvinkel
Marken är sandig och vattenförande och området är till största delen bevuxen av höga hasselbuskar och majestätiska ekar. Förutom dessa lövträd finns det bland annat barrträden gran och tall, nyponbuskar, blåbär/lingonris. Vid vår exkursion hörde vi fågelkvitter vilket kan varit blåmes, gråsparv eller kungsfågel vi är osäkra på detta.
I samband med en vinterutflykt till denna plats går det att samtala tillsammans med barngruppen/elevgruppen om växters/djurs överlevnad under vintern. På området finns det under våren gott om vitsippor. Under vintern lägger de sina knoppar i jorden och väntar på att det ska bli varmt så att rötterna kan börja suga upp vatten. Då kan knopparna börja växa! Vidare samtalar vi om myrors överlevnad under vintern. Under vintern går de i dvala vilket betyder att de andas mycket långsamt och ligger stilla nästan hela vintern. Den näring de har i kroppen räcker minst sju månader. Varje myrstack är lika djup som den är hög. Hela stacken och snön skyddar mot kyla och de flesta vintrar blir det inte köldgrader i deras sovkammare. Om det skulle bli rejält kallt klarar myrorna temperaturer ända ner till -100 grader.





Här kommer ytterligare bilder från vinterexkursionen.












 Detta är resultatet av vår lilla utflykt tillsammans =)

Elin Andersson, Lotten Broberg Rundqvist, Sabina Eringfält, Catarina Fröjd, Elin Johansson, Therese Rehn, Emma Sjölin
Vinterexkursion!
Vi i 5.an ( Benjamin, Sara, Angelica, Therese, Lena) åkte till Bergagården på Hunneberg! Där gick vi på upptäcksfärd i blandskogen (barr- och lövträd på kärrartad mark) och hade de biologiska glasögonen på oss för att upptäcka så många spår och vinteranpassningar som möjligt.

Dags för avfärd.
 
Vi tittar på knoppisar, här är det "ekapapiljott" vi studerar!
 
 Rådjursspår!
 
 
Angelica lär sin om knoppisen "hårige rönn"!
Lingonris har ett vaxskikt som skydd på bladen vilket gör att de kan behålla dem över vintern.
 
 
Vi hittade detta spår som vi tror är ett rävspår. De låg som ett pärlband efter varandra i skogskanten. Eller så är det avtryck från en  hundtass, vad tror ni?
 
Sara illustrerar bäverns gnagteknik!
 
 
Lena visar vart rådjuret har ätit av knopparna på riset. Knoppar är fyllda med energi vilket gör dem till en viktig föda för vilt på vintern.
 
 
Vi gick längst "nyckelpigestigen" som är lämplig för barn med roliga små uppgifter.
Skogsmusen har gjort gångar i och under snön där temperaturen är jämn.
 
 
Vi hittade kottar som både mus och ekorre hade ätit på. Vem har ätit på vilken kotte? Vissa djur samlar kottar inför vintern, ex. ekorren.
 
En barnuppgift var att leta efter trollets grotta! Ser ni trollet?
 
Vi såg spår efter en hoppande hare, det var långt mellan fram- och bakben. Kan det varit räven som jagade månntro?
 
En stillsam myrstack på vinterhalvåret.
 
 
Vissa träd har kvar sina löv. Här är det Boken med sina knoppar "långe boke".
 
 
Berget erbjuder bra rast- och picknickplatser. Vi grillade korv till lunch. Mums!
 
 
Vi såg och hörde många talgoxar.
 
 
Vi gick in på Kungliga jaktmuséet och tog information om vad det finns för barnaktiviteter på berget.
Bland annat Naturskolan, Nyckelpigestigen, Trollskogen, muséet, riktade aktiviteter ex. inför sportlovet.
Ser ni räven och grävlingen?

 
" I ett hus i skogets slut, liten Benji tittar ut."
Trollskogen är en kombinerad barnaktivitets/jakt- och viltstig med information om bergets djurliv. Barnen kan bla. spela kottgolf och leta djur.
 
Hunneberg är en ypperligt närbeläget utflyktsmål där man kan uppleva och lära sig om djur och natur.
Utflykter hit rekommenderas starkt av 5:an. Vi ger Berget 5 poäng!
Dagens tanke: Kläder efter väder!
 
Hälsningar från "Vi i 5:an, klass C.