tisdag 29 januari 2013

Delischious



                                                         
Råda Lunnelid
Lunnelid eller Lundarnas lid, som området också kallades, är ett 4,2 hektar stort naturreservat på Rådaåsens södra sluttning. Marken är sandig och vattenförande och området är till största delen bevuxen av höga hasselbuskar och majestätiska ekar. Lunnelid är en gammal kultplats och offerlund. Det finns ett flertal källflöden i branten dessa källor tros en gång i tiden ha varit offerkällor och med all sannorlikhet är hela området att betrakta som en hednisk kultplats. Faktum är att människan än i sen tid ägnat sig åt allehanda ritualer vid Lunnelid. Sedan urminnes tider och fram till sekelskiftet firades annandag pingst här.



Området som utflyktsmål
Det är ett lättillgängligt område som är lätt att ta sig till via buss, bil, cykel eller till fots. Vid stugorna finns det bord och bänkar där medhavd fika kan förtäras. Det finns möjlighet att grilla över en öppen eld. Nedanför branten bakom stugorna strax innan skogen finns även där bord och bänkar tillgängliga.




Området erbjuder på vintern två pulkabackar och skidspår. Barnen och eleverna kan upptäcka, utforska och göra jämförelser på hur klimatet förändrar naturen under de olika årstiderna. Markfloran vid Lunnelid är lundartad och området på bilden ovan förändras under våren till en matta av vitsippor. Tillsammans med barngruppen/elevgruppen går det samtala om att området är ett naturreservat och vad det innebär. Det går att anordna styrda aktiviteter som tillexempel tipspromenad, dunken, under hökens vingar kom och även fria aktiviteter tillexempel bygga kojor, klättra, rulla nedför branten, pulkaåkning. Runt området sträcker det sig staket som ger ett skydd för den stora vägen.

Området ur biologisk synvinkel
Marken är sandig och vattenförande och området är till största delen bevuxen av höga hasselbuskar och majestätiska ekar. Förutom dessa lövträd finns det bland annat barrträden gran och tall, nyponbuskar, blåbär/lingonris. Vid vår exkursion hörde vi fågelkvitter vilket kan varit blåmes, gråsparv eller kungsfågel vi är osäkra på detta.
I samband med en vinterutflykt till denna plats går det att samtala tillsammans med barngruppen/elevgruppen om växters/djurs överlevnad under vintern. På området finns det under våren gott om vitsippor. Under vintern lägger de sina knoppar i jorden och väntar på att det ska bli varmt så att rötterna kan börja suga upp vatten. Då kan knopparna börja växa! Vidare samtalar vi om myrors överlevnad under vintern. Under vintern går de i dvala vilket betyder att de andas mycket långsamt och ligger stilla nästan hela vintern. Den näring de har i kroppen räcker minst sju månader. Varje myrstack är lika djup som den är hög. Hela stacken och snön skyddar mot kyla och de flesta vintrar blir det inte köldgrader i deras sovkammare. Om det skulle bli rejält kallt klarar myrorna temperaturer ända ner till -100 grader.





Här kommer ytterligare bilder från vinterexkursionen.












 Detta är resultatet av vår lilla utflykt tillsammans =)

Elin Andersson, Lotten Broberg Rundqvist, Sabina Eringfält, Catarina Fröjd, Elin Johansson, Therese Rehn, Emma Sjölin

1 kommentar:

  1. Denna vackra plats har jag helt missat! Verkar vara ett väldigt intressant ställe - det för nog bli en tur dit i vår! På er beskrivning låter det också som om det passar utmärkt som utflyktsmål med en barngrupp - natur och kultur i fin kombination!/MIA

    SvaraRadera