onsdag 30 januari 2013

Vänermuséet - Studiebesök

DeLischious: Elin Andersson, Catarina Fröjd, Lotten Broberg Rundqvist, Elin Johansson, Sabina Eringfält, Emma Sjölin och Therese Rehn.
Vi valde att göra vårat studiebesök på Vänermuséet i Lidköping. Muséet är anpassat till ålder 0-100år med mycket olika aktiviteter för barn. Besöket för barngrupper är gratis. Vill man ha guide så kostar det 500:- för en barngrupp. Ett alternativ till guidening är audio guide som man kan få låna gratis, vilket finns på flera olika språk, däribland "barnspråk".
Ur säkerhetsaspekt finns inga direkta faror för barnen. Vänermuséet har tittat över säkerheten ordentligt och till exempel satt plexiglas vid trappan där det tidigare fanns risk att barnen kunde klättra och ramla ner. På hemsidan finns inget direkt material som kan hjälpa till vid förberedelserna inför en egen rundvandring men de har pedagoger som arbetar på muséet som hjälper till att sammanställa ett material om det behövs.
Vänermuséet fokuserar på livet runt och i Vänern. Muséet syftar till att skapa en nyfikenhet och en förståelse för samspelet mellan natur och kultur. Det handlar bl.a. om hur naturresurserna nyttjats i och kring sjön och vilken påverkan det har på naturen. ”För en hållbar framtid behöver vi förstå vårt kulturella och biologiska kulturarv” står det i deras program. Vi får en resa genom tiderna och de spekulerar även i vad som kommer att hända i framtiden med exempelvis översvämningar osv. Muséet har ett samarbete med Vänerprogrammet (ett gymnasieprogram på De la Gardiegymnasiet) som är en inriktning med både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen.
Det finns flera naturvetenskapliga teman som man lätt kan arbeta med och koppla till ett besök i museet. Som exempel tänker vi att man kan ha ett tema om livet i vattnet, fiskar, miljöpåverkan med exempelvis översvämningar pga. växthuseffekten, återvinning. Säg att vi arbetar med temat fiskar då kan vi åka till museet och se på några av Vänerns fiskar i deras stora akvarier, få information om dem och hur föroreningar tas upp av fiskarna vilket vi sedan får i oss. Vi kan även koppla samman temat med fiskelägret Spiken ute på Kållandsö där barnen kan komma i kontakt med yrkesfiskare och hur man kan tillreda fisk på olika sätt. Eleverna får även Vänerfisk till lunch en gång i veckan.
På bilden nedan ser vi Vänerns botten med dess olika djup.
Längst till vänster ser vi Vänersborg och Trollhättan.

Värt att veta om Vänern…

Vänern är EU´s största sjö, Europas tredje största sjö men dess största sötvattensskärgård.

Om hela jordens befolkning skulle stå på Vänerns yta skulle alla fortfarande ha svängrum.

Vänern är så stor att den påverkas av jordens rotation vilket ger upphov till motursgående strömmar.

Slussen i Lilla Edet är landets första sluss.

Ovan ser vi hur mycket Vänerns vattennivå skiftar från år till år.

1 kommentar:

  1. Hej på er Delicious! Vilket intressant studiebesök ni har gjort! Det var flera år sedan jag var på Vänermuseet nu - väldigt kul att få höra om utställningarna som finns där nu....Mycket spännande fakta om Vänern också! Och bra idéer om hur man skulle kunna lägga upp ett Vänertema med en barngrupp som även skulle besöka Spiken.
    Själv var jag på Hindens Rev i somras - en fantastisk upplevelse! Rekommenderas!/MIA

    SvaraRadera