onsdag 27 februari 2013

Havets Hus

                                                JJEEESS


Vi besökte Havets Hus i Lysekil, Bohuslän. Det är beläget i centrala Lysekil ett stenkast från vattnet. Bra möjligheter för ett heldags besök med havet i fokus, vad som finns under ytan.



Havets Hus är ett populärt besöksmål, här finns fyrtio olika akvarier med över hundra olika arter.
Havets Hus vision är att vara ledande i kunskapsförmedlingen om havet med fokus på Västerhavet.
Här kan du få allt från guidade turer till tredagars kurser, säl-safari och utbildning.
På deras hemsida finns bra uppgifter och information om exempelvis bokning av guide.




Så här ser markeringen ut på de rödlistade.


Här är en bild på en Gullmaranemon.
















En plats för alla

Här är ett bra ställe för alla åldrar, du kan planera och förbereda eleverna för ett kommande studiebesök där de får fördjupa sig mer på plats. Du kan informera lite om Rödlistan och vilka arter som hamnar
på den, de som finns på Havets Hus är markerade.
Om du väljer att informera eleverna lite om de olika arter som de vid besöket får se livslevande i akvarierna får du lättare aktiverade elever som inte bara ser massa fiskar. På grund av att vattnet kommer från Gullmarn så är det lite småkyligt här på vinterhalvåret. Är man frusen kan en extra tröja vara bra att ha med vid besöket.


Studiebesök

När vi anlände strax efter öppningstid var det redan flera besökare där. Vi gick runt och tittade på de olika arterna. Här finns en cafeteria och restaurang där du kan avnjuta en god lunch med en härlig utsikt. Ur säkerhetsperspektiv så är det relativt säkert. Största säkerhetsrisken vi stötte på var i restaurangen, där det finns ett öppet hål ner till akvarietunneln endast avspärrat med ett staket. Vid plattfiskarna sitter det staket runt omkring för att förhindra badande gäster.




                                    Torsk i bur

Det pågår en utställning om torsk i bur där  barnen får se hur bland annat en krabbur ser ut och känna på hur tung en tina är att dra upp. Här ges även tillfälle att se hur olika fiskeredskap ser ut.
Här kan barnen ta och känna på de olika sakerna utan att man behöver vara rädd för att det ska gå sönder. Här kan barnen röra sig fritt och få utlopp för sin energi.

Här kommer några bilder från utställningen...




Några bojar och tinor

















                          Ålgräsängen          

Ålgräsängen är en annan del där besökarna kan få känna hur ett hajskinn känns, ta på en Megalodons tand, (en jättehaj). Här aktiveras barnens alla sinnen och upptäckarlusten får flöda fritt. Barnen kan även åka rutschkana i en mysig och stimulerande miljö.

Här syns manetlampor med lysande trådar.


Mata och se vad havskatten gillar. 


Mata havskatt.

När vi såg på havskatterna låg den ena på sidan alldeles orörlig, vet du varför?


Inte..?

De kan ligga på sidan och sova! 

                                         Plattfiskar

Naturligtvis finns här olika platfiskar till beskådning. Här kan man se de vanligaste fiskarna och hur väl de kamoflerar sig med hjälp av sin förmåga att ändra sin färg. Man får inte ta på fiskarna då de kan få infektioner och sår om vi klappar dem, de är inga pälsdjur som uppskattar att klappas.


                                                                   En nyfiken rödspätta


                                                                       Sjöborrar
                                                                     En erimitkräfta.
                                        Skalet den "bor" i är ett gammalt tomt snäckskal som den hittat
                                                             någon gång och flyttat in i.


På havets hus finns det en akvarietunnel som man kan gå igenom och se lite olika fiskar. Om man är där med en barngrupp så bör man tänka på att vissa barn kan tycka att det är läskigt att gå igenom tunneln. Detta har Havets hus löst genom att man inte behöver gå igenom för att komma vidare utan man kan gå runt tunneln.




Mission (Varför finns Havets Hus)
 Havets Hus ska lära och väcka intresse hos nuvarande och kommande generationer om livet i havet och dess betydelse genom att ta tillvara på tidigare generationers kunskap och bygga på vetenskap och innovationer.
 Mission (Varför finns Havets Hus)
 Havets Hus ska lära och väcka intresse hos nuvarande och kommande generationer om livetj till död mans hand. Alla hemmahörande eller på besök i Västerhavet.

måndag 25 februari 2013


Eget studiebesök- På Molekylverkstan i Stenungsund
Molekylerna- Pernilla Persson Bogren, Charlotte Johnsson, Linda Johansson, Camilla Årman Skantze, Linda Björlin, Annika Matti
Vi besökte science centret Molekylverkstan i Stenungsund.  Vi anser inte att man behöver förbereda barnen/eleverna innan besöket. Däremot om det är något speciellt som de ska arbeta med eller ta reda på så kan det vara bra att man har förberett barnen/eleverna. Besöket kan starta upp eller vara ett avslut på ett tema. Den ålderskategorin som centret mest får som besökare är 4-10år, men även andra åldrar kan lära sig saker. Det finns några broschyrer som man kan läsa men ingen online material men däremot kan man boka guidade besök innan.  När man kommer in i centret möts man av en välbesökt klättervägg och där finns även labbrockar som man kan låna om vill. Centret fungerar utmärkt som plats för naturvetenskapliga teman t.ex. när man arbetar med kroppen och de olika sinnena då eleverna/barnen får möjlighet att experimentera och utforska dem. Vissa av experimenten bör en vuxen vara med men för övrigt kan barnen testa själva, då det inte finns några farliga ämnen. Fördelen är att centret inte är så stort och som lärare har du överblick.




Här finns ett rum där man kan utforska sina sinnen på. Stolen på bilden kan man hissa upp sig själv vilket ger möjlighet att få en förståelse att varje rep bär ¼ av vikten som personen har och därför kan lyfta sig själv. Här är det viktigt att en vuxen är med så inte man bara släpper repet utan firar sig ner.


                                                   
                                               
Här kan man plocka ut dockans olika kroppsdelar och få en förståelse för var kroppens delar sitter och hur vi ser ut inuti.


Här kan eleverna plocka isär och utforska örat och ögat.


Här är exempel på hur man kan experimentera och testa sitt luktsinne och balanssinne. På centret finns övningar till alla sinnen.


Det finns luckor med kemiska beteckningar på, lyfter man på locket finns bild och faktatext, man kan då se om man gissat rätt och se vad beteckningen står för.


Det finns en föreläsningssal där man även kan experimentera med personal från centret. På väggarna sitter modeller av olika kemiska föreningar.

I detta rum så finns det frågor och experiment som man kan fundera över och testa, som den här Vad händer med vattenytan när isen i vattnet/ ovanför smälter? Jämför t. ex med isen i Nordpolen.


















Vinterexkursion 2013
Grupp Molekylerna: Pernilla Persson Bogren, Camilla Årman Skantze, Charlotte Johnsson, Linda Björlin, Linda Johansson och Annika Matti

Vi har valt att lägga vår vinterexkursion i Slottsskogen i Göteborg, dit det går både buss och spårvagn. Det valde vi för att området bjuder på varierande aktiviteter, det är rikt på både växt- och djurliv. Det finns också många öppna och stora ytor så att vi som pedagoger kan ha överblick över barnen och uppmuntrar också barnen till nyfikenhet och utforskade. Det finns också bra möjligheter till grill och fikaplatser där man lätt kan samla ihop barnen. Eftersom djuren i Slottsskogen lever där året runt kan barnen lätt se hur de anpassar sig efter klimatet t ex vinterpälsar – sommarpäls. Det finns också möjlighet att besöka Naturhistoriska museet som ligger i utkanten av området ifall vädret inte skulle vara till belåtenhet.
                                           Här börjar vår vinterexkursion i Slottsskogen


                      Det finns många stora ytor man kan använda sig av, riktigt bra för roliga lekar!



                  Det finns mycket djur att kolla på i Slottsskogen, men psst mata inga djur.


Vad är detta för något träd?



                                                    Man kan hitta roliga träd att leka under

Slottsskogen är stor och har många långa vägar att utforska och följa…



Så varför inte ta en fikapaus på alla bänkar som finns?


Här har vi två små söta Humboldpingviner


Vad har vi här för mossa?

Här får man vara försiktig, det kan vara halt!


Här har vi en jättegryta som det kallas för, den bildades under istiden

Här har vi en nyfiken liten russponny


Vi avslutar vår resa med att visa ett fotspår, men vad är det?












lördag 23 februari 2013

Kroppen

Lena och Benjamin kollar vilket öga som dominerar
Nathalie, Emma och Julia spelar ljudmemory
Josefine mäter Renées muskler
Åsa och Svante testar känselsinnet
Ida och Anna testar luktsinnet
Blir det några cirklar för Sara och Therese?
Vad känner man salt och sött?
Julia reaktionstestar
Jakob mäter Andreas muskler
Har Amanda en blind fläck?
Ljudmemory