måndag 25 februari 2013


Eget studiebesök- På Molekylverkstan i Stenungsund
Molekylerna- Pernilla Persson Bogren, Charlotte Johnsson, Linda Johansson, Camilla Årman Skantze, Linda Björlin, Annika Matti
Vi besökte science centret Molekylverkstan i Stenungsund.  Vi anser inte att man behöver förbereda barnen/eleverna innan besöket. Däremot om det är något speciellt som de ska arbeta med eller ta reda på så kan det vara bra att man har förberett barnen/eleverna. Besöket kan starta upp eller vara ett avslut på ett tema. Den ålderskategorin som centret mest får som besökare är 4-10år, men även andra åldrar kan lära sig saker. Det finns några broschyrer som man kan läsa men ingen online material men däremot kan man boka guidade besök innan.  När man kommer in i centret möts man av en välbesökt klättervägg och där finns även labbrockar som man kan låna om vill. Centret fungerar utmärkt som plats för naturvetenskapliga teman t.ex. när man arbetar med kroppen och de olika sinnena då eleverna/barnen får möjlighet att experimentera och utforska dem. Vissa av experimenten bör en vuxen vara med men för övrigt kan barnen testa själva, då det inte finns några farliga ämnen. Fördelen är att centret inte är så stort och som lärare har du överblick.




Här finns ett rum där man kan utforska sina sinnen på. Stolen på bilden kan man hissa upp sig själv vilket ger möjlighet att få en förståelse att varje rep bär ¼ av vikten som personen har och därför kan lyfta sig själv. Här är det viktigt att en vuxen är med så inte man bara släpper repet utan firar sig ner.


                                                   
                                               
Här kan man plocka ut dockans olika kroppsdelar och få en förståelse för var kroppens delar sitter och hur vi ser ut inuti.


Här kan eleverna plocka isär och utforska örat och ögat.


Här är exempel på hur man kan experimentera och testa sitt luktsinne och balanssinne. På centret finns övningar till alla sinnen.


Det finns luckor med kemiska beteckningar på, lyfter man på locket finns bild och faktatext, man kan då se om man gissat rätt och se vad beteckningen står för.


Det finns en föreläsningssal där man även kan experimentera med personal från centret. På väggarna sitter modeller av olika kemiska föreningar.

I detta rum så finns det frågor och experiment som man kan fundera över och testa, som den här Vad händer med vattenytan när isen i vattnet/ ovanför smälter? Jämför t. ex med isen i Nordpolen.

















1 kommentar:

  1. Så kul att se era fina bilder från Molekylverkstan! Det är ett tag sedan jag var där nu, men jag håller med er om att en fördel med stället är att det är så behändigt - perfekt för en barngrupp med relativt små barn! Det är lätt att ha överblick och man kan även boka väldigt fina experimentvisningar som passar för förskolan (och större barn också såklart....)/MIA

    SvaraRadera