Studiebesök på Vattenfall - Vattenkraftverken Olidan och Hojum
K& co.
Vi har valt att förlägga vårt studiebesök på Sveriges första vattenkraftprojekt; Olidan (som drivs av Vattenfall)
Vårt besök började på Insikten, som är Vattenfalls informationscenter. Vi hade bokat en guidad tur, vilket man kan göra även med skolklasser från årskurs 3 och uppåt. Vi diskuterade dock åldersgränsen efteråt, och vi hade inte känt oss bekväma med att ha 25-30 tredjeklassare med oss på ett liknande besök. Det fanns för många höjder, tunna staket, hårda vattendrag osv. för att det skulle kännas säkert. Vattenkraft är också ganska avancerat, och vi tror inte att man i tidigare åldrar gynnas av ett besök hit.
Vi fick ett kort föredrag om Vattenfall och kraftstationerna genom åren, och sedan fick vi sätta på oss hjälmar inför besöket vid turbinerna pga säkerhetsföreskrifter.
Vattenkraft har
använts för elproduktion i över 100 år och är fortfarande den viktigaste
energikällan för förnybar elproduktion i Sverige. Tillsammans
producerar vattenkraftverken ungefär 45 procent av den el vi
använder i landet! Förutom vattenkraft använder vi oss även av kärnkraft och vindkraft. Här följer en kort förklaring av hur vattenkraftverket fungerar;
"Solens värme får vatten att avdunsta och bilda moln, som ger regn och snö. Den nederbörd som faller samlas i vattenmagasin. Vattenkraftverket utnyttjar vattnets lägesenergi mellan två nivåer och ju större fallhöjd (skillnad mellan nivåerna) desto mer energi får vi ut. Vatten som strömmar från en högre till en lägre nivå, passerar en turbin och trycker på turbinbladen som börjar rotera. Turbinen driver en generator där elen alstras. När vattnet har passerat fortsätter det ut i hav och sjöar för att återigen avdunsta, bilda moln och falla som nederbörd och fylla upp magasinen igen." (www.energikunskap.se)
Olidan – Trollhättans första
kraftverk i Göta älv – var det första större vattenkraftprojektet i Sverige.
Det ledde även fram till att Vattenfall bildades 1909. Olidan har kallats det första ”nationalkraftverket”.
Aggregaten var fem gånger större än de som hittills använts i Sverige och
själva maskinbyggnaden blev mycket ståtlig – byggd i röd, råhuggen svensk
granit
Här står vi och inspekterar olika saker (?) men Sussi har iaf fått ögonen på den vackra röda graniten!
Olidan
idag
Olidan har totalt 13 aggregat varav
tio levererar el idag. Sedan många år har många turister letat sig till fall-
och slussområdet i Trollhättan för att få uppleva den råa naturkraft som finns i
en kraftstation.
Den tredje helgen i juli anordnas också Fallens
dag då åskådarna får uppleva en älvs fulla styrka när vatten släpps på förbi
Olidan.
Turbinerna på ca 40 ton styck. De har snurrat sedan tidigt 1900-tal, ett fantastiskt hantverk. Turbinerna kommer förmodligen snurra felfritt i 50-100 år till. Nedan följer bilder på vattenintaget till turbinerna. Här fastnar allt möjligt. Exempel på vad som kan fiskas upp i gallret är bävrar, laxar och älgar(!)
En bild på ett av intagen som för tillfället inte används, plats för mycket vatten!
Skulle man av någon anledning behöva stoppa intaget av vattnet snabbt, bildas det en svallvåg i vattnet som tvingas tillbaka ut i älven. För att inte vattnet skall översvämma omgivningarna har man sprängt ut stora hål som skall svälja vattnet och få tillbaka det ut i älven.
Lite övriga bilder från Olidan
Bild på hur Olidan ser ut i genomskärning
Man var lite mer proper när man jobbade på Trollhättans Vattenkraftverk förr i tiden!
TVK - Trollhättans Vattenkrafts emblem
Den vackra utsidan, som man under andra världskriget "gömde" genom att hänga för en stor kuliss med granskog. Man spände även upp långa vajrar för att skydda mot flyganfall. Det nya vattenkraftverket Hojum är av säkerhetssynpunkt insprängt i berget.
Vid besök på museum eller science center – erbjuder man material (t ex online) som man kan använda sig av då man vill förbereda en rundvandring på egen hand – verkar materialet bra?
Det finns information både på Vattenfalls hemsida och även på Svenskenergi.se. Det är dock inget material som är anpassat för barngrupper, så materialet är inte bra för vår del då det behövs förenklas till stor del.
Skulle ett studiebesök på detta ställe passa i något naturvetenskapligt tema? Vilket/vilka? Beskriv lite närmare hur man skulle kunna arbeta för att väva in studiebesöket i temat.
Vi tycker att studiebesöket skulle passa på flera olika teman inom naturvetenskapen. Exempelvis teknik - då man talar om turbinerna och hur dessa är konstruerade och fungerar. Biologi - där man talar om vattnet och varför det ibland finns mer eller mindre vatten beroende på årstid. Fysik - Hur vattnet omvandlas till energi och hur man kan "spara" energin i vattenmagasin.
Mycket intressant! Vilket spännande studiebesök ni har gjort - och väldigt många fina bilder som gör att man får en väldigt bra bild av vad ni såg.....Ja - det låter som ett ställe som är lite för farligt för mindre barn, men mycket lärorikt och roligt för större barn.
SvaraRaderaBra att man kan få en guidad vandring också!/MIA