tisdag 5 februari 2013

Kalenderflickornas vinterexkursion


Kalenderflickorna:  Caroline Wikström, Jill Lagerström, Angelica Borenfors, Therese Olsson, Annelie Johansson och Emelie Gustafsson
Vinterexkursionen
Vi har gjort vår vinterexkursion på Bergagården i Trollhättan. Det är en plats som mycket väl lämpar sig för utflykt för barn i alla åldrar. Det är lättillgängligt att nå om man har bil men svårare att ta sig dit med buss i linjetrafik om man har en barngrupp med yngre åldrar, för att det är en lång bit att gå från busshållplatsen till själva platsen. 

Det finns lämpliga picknickplatser med eldstäder för eventuell korvgrillning, det finns bänkar och stockar att sitta på runt om i hela området. På området finns det utedass vilket underlättar när man är på utflykt med en barngrupp.

Eftersom platsen har mycket varierad vegetation så finns det utrymme för all möjliga aktiviteter, då det finns skog, vatten, öppna ytor, grus och gräs mm. Det är bara fantasin som sätter gränser. Det finns även en hinderbana som är fast på platsen som man kan använda med barnen. De saker man bör tänka på när man är i området är bl.a. bäcken så att inget barn är där oövervakad. Något man alltid ska tänka på är att låta barnen ha reflexvästar på sig, så att man lättare kan ha översikt över sin barngrupp.

Som ni kan se på bilderna är det dominerande löv och barrskog, blandat med stora gräs och grusytor. Vi har även tagit kort på olika aktiviteter man kan göra med barnen där. 

När vi pratar med barnen om hur växter och djur överlever vintern börjar vi med att ställa frågor till barnen för att se vad de redan kan samt för att få reda på deras intresse. Vi förklarar sedan varför lövträden tappar sina löv, vilka djur som går i ide samt vilka som är vinteraktiva.

Som exempel kommer vi diskutera om att lövträden tappar sina löv för att förhindra avdunstning och uttorkning, löven som faller ner ger trädet värdefulla näringsämnen. I vår natur finns det djur som är aktiva på vintern t.ex. fiskarna, fåglar och vissa däggdjur. De djur som går i dvala under vintern är t.ex. fjäril, geting, igelkott, björn och fladdermusen. De djur som går i ide gör detta för att många djur har svårt att hålla sig vid liv då temperaturen sjunker och de har svårt för att hitta energirik föda.
 
 

Här är en karta över en trollstig, den här kan man gå och leta efter trollsvansar. Och även spela kottegolf.


Det finns träälgar och andra djur utsatta i skogen, detta är bra för att barnen ska få en uppfattning av djurens storlekar.

 
Här är en videkvist.


Här visar de hur en grävling och rävlya ser ut.


 
Rådjuren de visar i trä.



Vi hittade en knopp på några askgrenar, det ser man på den svarta färgen

 
Gissa bajset...

1 kommentar:

  1. Kul att höra om er exkursion till Begagården - trevlig och informativ text! Så bra att ni tittade på lite knoppar också....Det är en utmaning att känna igen träden på vintern!/MIA

    SvaraRadera