onsdag 27 mars 2013

Rosa mjölk och ytspänning



 Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld!

Ytspännings-experiment
Du behöver: Kanel (malen), vatten, diskmedel och ett glas/tallrik.
Vad tror du kommer hända?
Gör så här: Häll vatten i glaset/tallriken, pudra med kanel och häll i en droppe diskmedel.
Vad händer…?
Varför…?
Förklaring: När man droppar diskmedel i vattnet så åker kanelen iväg. Det beror på ytspänningskraf­ter som sprider diskmedlet över ytan och föser med sig det lätta kanelpulvret.

 Kanelen flyter på vattenytan dels därför att den är lättare än vattnet, dels därför att den inte väts så lätt av vattnet. Kanelkornen ligger som små båtar på vattnets elastiska hinna. Det är på sam­ma sätt som när insekter går på vattnet. Att kanelkornen inte genomgående är lättare än vatten ser man om man rör om. En del kanel sjunker då till botten.

Gissa drycken!
Vad tror du att det är för…:
·      Dryck?
·      Smak?
·      Doft?
Lukta på drycken och vågar du ta ett sugrör och smaka lite?

Nu har du utmanat några av dina sinnen rejält!

Färg och form har stor betydelse för både vuxna och barns lust att smaka. Man brukar ju säga att vi äter med ögonen, stämmer detta?

Förväntar vi oss att en dryck i en viss färg ska smaka och lukta på ett visst sätt?
Prova gärna vid ett senare tillfälle: Häll upp mjölk i en tallrik och ös på lite karamellfärg. Doppa en tops i diskmedel och virvla runt den i karamellfärgen, vad händer nu?

Av: Therese Åkesson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar