fredag 22 mars 2013

Varför blir vi "sprängmätta" av godis?


Tid för förberedelser:
1 dygn
Tid för genomförandet:
10 minuter
Antal tillfällen:
2
Svårighetsgrad:
Busenkelt
Säkerhetsfaktor:
Ofarligt





Detta experiment går ut på att påvisa hur skum eller gelégodis tar upp vatten genom diffusion.
Experimentet passar som elevförsök, antingen som grupparbete eller som en av flera små enskilda laborationer. Detta arbete är enkelt att utföra, men teorin och förståelsen till försöket ligger på en högre nivå. Därför lämpar sig laborationen bäst från högstadiet och uppåt. 

Frånsett risken att man "råkar" äta upp godiset, föreligger inga risker med laborationen. Vattnet och godiset kan man hälla ut i vasken/skräp-korgen. Om man väljer att limma fast godiset för att visa skillnader, krävs viss försiktighet med limmet.
·         Vatten
·         Gele – godis
·         Lim
·         Linjal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar